Redactie Klugtenkrant: p/a Leidsevaart 229 2203 LC NOORDWIJK Giro 1982912 (t.n.v. Klugtenkrant)

Jo van der Klugt


Jo werd als 4e kind in de familie van der Klugt geboren op 1 december 1933 in Noordwijkerhout. Ze ging, net zoals al haar broers en zussen naar de lagere school "De Voorzienigheid" aan de Kerkstraat in Noordwijkerhout. Na de lagere school ging ze vanaf haar 13e jaar naar de huishoudschool. Nadat ze deze school heeft doorlopen heeft ze gewerkt bij de familie Meeuwenoord in de Zeestraat, en vervolgens bij de familie Hoogervorst aan de Zeeweg.

Vervolgens kreeg ze een deeltijd-baan als dienstbode in de pastorie van de Victorparochie in de tijd van pastoor Brink en Kapelaan Donkers. Toen de laatstgenoemde een aanstelling kreeg als pastoor in Schiedam, kon Jo als zijn huishoudster bij hem in dienst komen. Jarenlang heeft ze gewerkt bij pastoor Donkers als huishoudster en pastte daar ook vaak op de kinderen van de familie Liem. Ze heeft nog jarenlang contact gehad met de familie Liem. Ook heeft ze later nog contact met mevrouw Ballering, de zus van pastoor Donkers.

Vanuit Schiedam kwam Jo vaak op haar Solex naar Noordwijkerhout om te zien of het daar allemaal nog goed ging. De pastorie in Schiedam moet om financiele redenen sluiten . Ze heeft enige tijd bij de familie Brink gewerkt maar werd daar zeer ondergewaardeerd en kwam terug naar Noordwijkerhout. Ze ging in Duin en Dal wonen en kwam tot rust met haar hond Joela. Joela heeft heel veel voor haar betekend in de loop van haar leven. Jo solliciteerde bij de buitenkliniek in Noordwijk, en wordt hier aangenomen. mag hier zorgen voor kinderen die langdurig ziek zijn en verzorging nodig hebben. Hier leert ze Marian Wilson kennen, met wie ze ook later nog in contact blijft.

Jo ging op zichzelf wonen in een flat aan de Kornoeljelaan, en moest wegens gezondheidsklachten haar baan bij de Buitenkliniek opgeven. Later kreeg Jo een appartement toegewezen aan de Kievitshorn, op de begane grond. Op dit adres werd ze hartelijk ontvangen en opgenomen in de buurt-vriendenclub. Met name Johan Janmaat, haar directe buurman, zorgde voor veel afleiding, pleziertjes, pesterijtjes. Ze gaat uit haar dak met Carnaval, ze gaat op vakantie naar Spanje. Maar ook geniet ze erg van een weekje camping met haar broer en schoonzus.

Jo was een heel tevreden mens. Ze was blij met weinig.. en als het ietsie meer was dan was ze een beetje meer blij. Ze kon ook blij zijn met de vreugde van een ander, of bedroefd om diens verdriet.
Haar kernwoorden waren Geloof, Naastenliefde en Behulpzaamheid.

Op 12 februari 2005 is Jo, op 71-jarige leeftijd, overleden.

© HML 2010 Valid XHTML 1.0 Transitional         Valid CSS