Redactie Klugtenkrant: p/a Leidsevaart 229 · 2203 LC NOORDWIJK · Giro 1982912 (t.n.v. Klugtenkrant)

Piet van der Klugt


Op 24 april 1937 is er aangifte in Leiden gedaan van de geboorte van Petrus Jacobus Johannes Maria van der Klugt. Zoon van Jan van der Klugt en Alie Hoogenstraaten. De roepnaam is Piet.

Als zevende in rij, later ook wel de onderste van de bovenkant genoemd, groeide ik lekker op aan Piet Gijs.
Ik doorliep de kleuterklas en de lagere school in de Voorzienigheid (onder andere bij Juffrouw Gré) en werd daar klaar gestoomd voor het V.G.L.O.
Toen ik daar mijn getuigschrift behaalde (waren er toen geen diploma's of was ik maar net aan geslaagd?) vertelde Pa dat ik niet meer bij de kleintjes hoorde, en hij een baas voor me had.
Dikke Kees, wie van mijn broers heeft niet bij hem gewerkt?

Als je in de "smaak" viel bij Ome Kees mocht je bollen rooien maar dan wel langs de slootkant. Nou ja daar zaten meer wortels van de heg dan bollen in de grond. Op een dag moest ik leeg land gaan schoffelen, met een V schoffel in m'n hand en de zon pal op mijn kop en dan moederziel alleen. De hele dag besloot ik 'nee dit is het niet'. Pa zei: 'als je een andere baan heb mag je weg.' Nu volgt een opsomming van bazen: Lascaris - Sassenheim, Palace Hotel - Noordwijk, Beukenhof - Oegstgeest en Hotel Petersberg - Duitsland. Toen militaire dienst, de Koksschool in Leiden. Daarna gestationeerd in Ede - Wageningen. Ik haalde in dienst m'n Middenstandsdiploma, en ging na de militaire dienst een week bij Johnson Wax fabriek werken, maar toen toch weer de Horeca in. Restaurant de Kieviet - Wassenaar, Restaurant Saur - Den Haag, Restaurant Lensveld Nicola - den Haag, Restaurant Treslong - Hillegom, Café Restaurant. Brinkman - Haarlem, Hotel Flora - Hillegom.

In de "Flora - periode" bouwden we, onder super visie van Gerard van Mien een woonboot (waar we ongeveer 3 jaar hebben gewoond). Intussen spreken we over het jaar 1963 en op 3 september trouwde ik met Henny Genzer uit de Vogelenzang. Jacqueline en JanPiet maakten ons gezinnetje compleet en we verhuisde naar de Vermeulenstraat 20. Na een jaar gingen we voor ons zelf beginnen. In 1968 hing er een briefje bij Moeke op het "publicatiebord". Piet en Henny hebben hulp nodig om hun nieuw te openen zaak schoon te maken. In record tijd waren alle zusjes van de partij, zo'n briefje had er ook al eens gehangen voor Jan en Riek voor bollen rooien en, o ja, ook voor Lida in Australië, we moesten bidden voor regen ' t was veel te droog daar, maar na ongeveer 3 weken hing er een nieuw briefje; Stoppen met bidden, bijna heel Australië stond blank. Dus die briefjes hielpen wel.

We openden in april 1968 ons eigen bedrijfje Hotel-Café ' t Vierkant. Een oud bedrijf waar veel aan viel op te knappen. We hebben daar met heel veel plezier jaren lang, de eerste paar weken geholpen door Kees en Rina, echt heel hard gewerkt en langzaam de boel opgeknapt. Totdat toen we bijna klaar waren met de renovatie er in 1988 brand uitbrak en we weer van vooraan moesten beginnen. Een bekend spreekwoord zegt: "In de Brand Uit de Brand". Nou dat ging bij ons niet echt op, maar gelukkig waren we wel verzekerd en konden weer nieuw bouwen. Door het enorm meeleven van onze gasten, tijdens en na de brand hebben wij veel activiteiten bij onze Horeca - collega's gewoon door laten gaan tijdens de nieuwbouw. We konden wat eigen wensen in de nieuwbouw verwezenlijken, b.v. een grote woonkamer, een grote slaapkamer en alles op een verdieping. Jackie is tijdens de bouw getrouwd met Leo Broekhuizen en was de bovenste etage voor JanPiet alleen (luxe hoor).De nieuwe zaak is met een daverende feestweek heropend en we beleefde wederom zeer drukke tijden. Alles ging weer net zo snel voorbij als voorheen. We werden opa en Oma Van Melissa en later van Melvin.

Tien jaar na de nieuwbouw, we hadden er toen toch 30 jaar opzitten en ik was bijna 61 jaar, gingen we denken aan een wat rustiger leven, wat uiteindelijk tot verkoop van de zaak leidde. We konden zelf in ons eigen huis blijven wonen en het pand verhuren aan Hans van der Kwaak, die toen al 20 jaar bij ons werkte. Later kregen we, ik eerst en toen Henny, onze A.O.W. met dank natuurlijk aan alle werkers "en werkers vol blijven houden natuurlijk hè" en heeft JanPiet zijn tweede nieuwe huis samen met Nina van Duin betrokken in de Lisserbroek. Is daar een "Kluggie" geboren en zijn wij weer opnieuw Oma en Opa, maar nu ook nog van een stamhouder.

Henny en ik delen nu zo onze dagelijkse werkzaamheden, fietsen heel veel, gaan naar Toneel/muziek uitvoeringen, bijna dagelijks even bij Oma-Oma op bezoek, zelf spaar ik postzegels, dat deed ik ook al toen ik nog niet getrouwd was, doe wat met miniatuur bootjes bouwen, timmer af en toe een mezenkooitje in elkaar, puzzel veel, lees de krant helemaal uit enz.

Henny zingt op een vrouwenkoortje, gaat eens in de 14 dagen bloemschikken en gaat op Country dansen met Jacqueline, ik ga soms kijken en neem ze dan, 's avonds weer, compleet met revolver en cowboy hoed, mee naar huis.

Mijn verhaaltje loopt ten einde maar jullie zullen wel begrepen hebben uit de Klugten-Krant dat er binnenkort wel een e-mailtje uit Aruba zal komen. Leuk voor Leo en Jacqueline en de kinderen, maar voor ons is drie jaar toch best een heel eind en zullen wij er wel (een) vakantie aan gaan wagen.

© HML 2010 Valid XHTML 1.0 Transitional         Valid CSS